O Kiropraktici

Djeca i kiropraktika

Roditelji su sve svjesniji, a niz znanstvenih istraživanja pokazao je da djeca imaju itekakve koristi od redovitih kiropraktičarskih tretmana. Razmislite koliko puta djeca padnu prilikom odrastanja. Većina tih padova je bezazlena, no kumulativno gledajući ti će padovi imati svoj utjecaj na zdravlje kralježnice i to kako će se dijete kasnije osjećati i funkcionirati u životu. Dokazano je da su djeca koja redovito posjećuju doktora kiropraktike zdravija, da konzumiraju manje lijekova i antibiotika. Zar to nije dovoljan razlog za posjet kiropraktičaru?

Rad na djeci se razlikuje od rada na odraslima. Tehnike se adekvatno prilagođavaju našim mališanima i njima to izuzetno odgovara. Za razliku od ostalih ordinacija, djeca svojim kiropraktičarima dolaze s veseljem. Oni ne znaju što je to kiropraktika i na kojim temeljima ona funkcionira. Oni ne znaju što to doktor kiropraktike njima radi, ali znaju i osjećaju da im ono što im se čini izuzetno odgovara.

Sjedenje, loše držanje, pretilost i manjak tjelesne aktivnosti

Sve promjene na lokomotornom sustavu započinju u nekom trenutku. Vjerojatno u djetinjstvu i stoga je izuzetno važno da djetetova kralježnica bude u optimalnoj funkciji što duže. Redoviti pregledi kralježnice moraju postati sastavni dio odrastanja. Zamislite prvašiće ili djecu koju pohađaju osnovnu školu. Trećinu svoje tjelesne težine nose u svojim školskim torbama. Danas ta ista djeca sve više sjede, i to najčešće nepravilno, i sve su manje fizički aktivna. Mislite li da to nema nikakvog utjecaja na njihovu kralježnicu i zdravlje? Pogrbljeno držanje je sve češće. Znamo da sjedenje samo po sebi nije zdravo, ali ako djeca pri tome još i sjede na neadekvatnim i neergonomskim stolcima, opterećenja na svim strukturama se dramatično povećavaju. Takvo opterećenje će s vremenom izazvati promjene na kralježnici koje su, kad postanu vidljive na rendgenskim snimkama, permanentne. Loše prehrambene navike, neredovita i nekvalitetna ishrana uz manjak aktivnosti uzrokuju epidemiju pretilosti među školarcima. Svi ti čimbenici neminovno utječu na zdravlje kralježnice i uzrokovat će stanja i simptome radi kojih su danas pune čekaonice.

 

Kiropraktika 

Doktori kiropraktike su svjesni da današnji način življenja ima dramatičan utjecaj na zdravlje naših najmilijih. Naglasak u ordinacijama nije na simptomima već na optimizaciji funkcije kralježnice, kao i na edukaciji što to znači pravilno se držati i sjediti. Pri tome je važno naučiti djecu kako da to čine, pokazati im vježbe koje će im omogućiti da se ispravnije drže, potaknuti ih da se kreću i da se aktivno bave sportom te ih, naravno, upozoravati i na prehranu. Objektivno i subjektivno praćenje razvoja djeteta, kao i edukacija roditelja sastavni je dio kiropraktičarske prakse. Statičke promjene i funkcionalne poremećaje važno je otkriti što ranije. Kod djece takvi se poremećaji vrlo efikasno korigiraju, a doktori kiropraktike su upravo na tom području usko specijalizirani.

Česta pitanja:
1. Čini se kao da mi se djete drži pogrbljeno. Da il da poslikam prije nego li odemo kiropraktičaru?

Nije potrebno slikati se svojevoljno. Ako slikanje bude potrebno, doktor će Vam to reći i preporučiti, ako bude trebalo, da se obratite drugom zdravstvenom djelatniku.

2. Učestale upale uha kod djece. Da li ima smisla voditi djecu kiropraktičaru u tom slučaju?

Svakako. Ako postoje indikacije za kiropraktikom, tada se optimizacijom funkcije kralježnice može bitno utjecati i na učestalost upalnih procesa. Nemojte krivo shvatiti, kiropraktika ne liječi ili tretira upalu uha, ali svojim radom indirektno može utjecati na simpotme.

Pacijenti koji pate od slijedećih stanja su kod nas na točnoj adresi:

 • Glavobolja
 • Nestabilnosti
 • Vrtoglavica
 • Bol u vratu
 • Bolna pokretljivost
 • Pogrbljeno držanje
 • Bol u rukama
 • Bol između lopatica
 • Križobolja
 • Išijas
 • Diskus hernija
 • Skolioza
Newsletter

Saznajte prvi pogodnosti i novosti - PRIJAVITE SE se na Kiromax newsletter!

Hvala, Vaša email adresa je zabilježena, provjerite e-mail kroz minutu i potvrdite Vaš zahtjev.  
  
Rezervirajte termin

Molimo Vas da ispunite obrazac u nastavku.

Telefon E-mail
  
  
RADNO VRIJEME
 • PONEDJELJAK:08:00 - 11:30, 15:00 - 18:30
 • UTORAK I SRIJEDA:09:00 – 15:00
 • ČETVRTAK:15:00 – 18:30
 • PETAK:08:00 - 11:30, 15:00 - 18:30
 • :
Kontakt

+385 (0)1 243-1116
Srebrnjak 18
Zagreb, Croatia 10000