Blog

Koliki teret nosimo?

KRALJEŽNICA - stupživota!

Kralježnica je struktura koja povezuje sve ostale dijelove tijela. Glava, prsni koš, ruke, zdjelica i noge izravno i neizravno su povezani s kralježnicom. Zahvaljujući svomo bliku slova S  kralježnica savršeno raspoređuje i prenosi težinu i amortizira svaki pokret.Na taj način se sprječavaju mogućao štećenja. Zglobov i kralježnic nam omogućuju nesmetano kretanje.

Položaj glave je ključan!

Analiza držanja ukazuje na strukturalne pomake u tijelu. Svaki pomak glave prema naprijed bitno opterećuje sve strukture u vratnoj kralježnici, a poglavito diskove i zglobove. Leđna moždina je pod stresom i živci mogu biti pod pritiskom. Ramena se zatvaraju i kifotično držanje postaje sve vidljivije. Napetost mišića raste. Dakle pomak glave prema naprijed bitno će opteretiti strukture u vratnoj kralježnici.

Na slici ispod vidimo normalno zakrivljenu kralježnicu (lordoza) potrebnu za normalno funkcioniranje, a pored nje kralježnicu koja je izgubila svoju normalnu poziciju. Pomak od 12 stupnjeva dodatno će opteretiti strukture za 90%, a krajnji rezultat toga će biti disfunkcija, bol i degenerativne promjene.

Zdrava kralježnica i zdravi živčani sustav su preduvjeti zazdravlje!

Promjene na kralježnici razvijaju se kroz vrijeme, godinama. U trenutku kada tijelo više nije u stanju kompenzirati te može doći do permanentnog oštećenja, tijelo nam šalje signale. Mišićna napetost je jedan od prvih znakova da nešto ne valja, često popraćeno sa glavoboljom. Lista tegoba uslijed pomaka glave prema naprijed je duga i raznovrsna. Cilj kiropraktike je vrlo preciznim zahvatima vratiti kralježnicu u normalnu funkciju i time utjecati na posljedice. Dolje na slici možemo vidjeti koji dijelovi trpe uslijed pomaka glave prema naprijed ili pogrbljenog držanja.

Kralježnica također služi kao kućište leđnoj moždini iz koje izlaze živci, koji inerviraju svaki dio tijela. Kralješci i diskovi stoga osiguravaju nesmetan prijenos životnovažnih impulsa putem živčanog sustava. Zato je važno da forma kralježnice što dulje bude očuvana jer jedino tako tijelo može normalno funkcionirati i živčani sustav nesmetano raditi.

 

KIROPRAKTIČARSKI TRETMAN impuls života!

Koncept kiropraktike je jednostavan i logičan. Cilj je otkriti dijelove na kralježnici koji nisu u svojoj normalnoj poziciji i preciznim impulsom vratiti ga u normalnu anatomsku poziciju,te od blokirati kralješke kako bi se funkcija i pozicija normalizirali.Jedino tako osoba može polako,kroz vrijeme vratiti i svoje normalno držanje. Pravilno držanje je osnova za dobro funkcioniranje tijela.

 

Prsa van, glavagore...

Pored kiropraktičarskih tretmana važno je za shvatiti da se držanje ne može ispraviti od danas do sutra.Potrebno je osvijestiti potrebu za svakodnevnim, višekratnim ispravljanjem položaja tijela.

Na taj način se provodi svojevrsno reprogramiranje struktura, potrebno za uspravno držanje, hodanje, sjedenje. Ispočetka je to neugodno ali s vremenom će biti sve lakše.


  Rezervirajte termin

  Molimo Vas da ispunite obrazac u nastavku.

  Telefon E-mail
    
    
  Radno vrijeme
  • PON 08:00 - 18:30
  • UTO 08:00 - 18:30
  • SRI 08:00 - 18:30
  • ČET 08:00 - 18:30
  • PET 08:00 - 18:30
  Kontakt

  +385 (0)1 243-1116
  Srebrnjak 18
  Zagreb, Croatia 10000